TENCEL® - det naturlig madrassbetrekket

TENCEL® er et Lyocell-fiber og er merket på det mest bæredyktige fiberet som produseres. Den bærer navnet TENCEL®, da den er produsert av fabrikaten i østerriket, Lenzing, som er lengst fremme på innenfor de miljøvennlige produksjonsmetodene.

TENCEL® er laget av tre-kvas fra europeiske bøgetrær og sydafrikanske eukalyptustrær. Trærne vokser i naturlige skogområder der de ikke krever annet enn regn, hvilket som selvfølgelig gir miljømessige fordeler. Tre-kvaset som fibrene produseres av kommer dessuten fra en naturlig skoguttynning og rester fra treindustrien.


Den unike fibersammensetning av bøgetrær og eukalyptustrær gjør TENCEL®-betrekket utrolig behageligt å ligge på. Det er et mykt og lett materiale. Hvis man sammenligner det med eksempelvis bomull, har det en 50% bedre absorberingsevne, der den både suger til seg og avgir fukt effektivt. Dermed sikres en behagelig temperatur for kroppen. Absorberings- og fordampningsevnen er samtidig medvirkende til at TENCEL® er et antibakterielt produkt, da fukt normalt er en av årsakerne til at bakterier kan trives i tekstiler.

Produksjonen av det bæredyktige TENCEL®-fiberet

Når trærne er blitt felt, hugges de til fliser og lages til en tremasse. I den høyteknologiske produksjonen blandes tremassen med vann og aminoxid, der massen omdannes til en fiberform. Deretter kan den spinnes til garn og blandt annet brukes til å veve betrekk til Mayan-toppmadrassene.

Det mest revolusjonerende ved prosessen er at det foregår i et lukket system. Det er ingen utledning og nesten 100% av det brukte vannet og kjemikaliene - 99,5%-99,8% - kan gjenbrukes. Prosessen er derfor en utrolig miljøvennlig produksjon.

Du kan se mye mer om produksjonen her.