Sovestillinger

Hos Bedre Nætter jobber vi for å gjøre god søvn mer tilgjengelig til alle. Derfor har vi skrevet denne lille guiden om sovestillinger, slik at du kan tilpasse din stilling slik at du får best søvn mulig.

Hvordan du sover er utrolig forskjellig, og stort sett alle har forskjellige preferanser. Det er tre hovedposisjoner med forskjellige versjoner, og avhengig om du har vondt i ryggen eller andre steder kan du faktisk få betraktelig bedre søvn ved å endre måten du ligger på.

  1. Sove på ryggen
  2. Sove på siden
  3. Sove på magen

Sove på ryggen

Det som flest anbefaler er å sove på ryggen, da denne stillingen sørger for at ryggraden, hodet og nakken får hvile i en nøytral stilling. Det vil gjøre det mindre sannsynlig at du får smerter i rygg og nakke når du våkner om morgenen. Det å sove på ryggen kan derimot være litt besværlig hvis du lider av søvn apné, da tungen kan blokkere pusterøret. Det å sove på ryggen kan også forsterke snorking, hvis man i forveien har en tendens til å snorke.

Sove på siden

Hvis du ligger på siden med forholdsvis rette bein og rygg kan denne stillingen bidra til å redusere snorking samt fungere preventivt mot vondt i nakke og rygg. Denne stillingen blir også ofte anbefalt til gravide. Fordi stillingen er god til å holde luftveier åpne så blir den anbefalt til dem som lider av søvn apnè. Det er derimot noen som mener at det å ligge på siden kan bidra til å danne rynker, da ansiktet ligger presset ned på en pute hver natt.

Sove på magen

Det er flere som sier at det å ligge på magen er den verste stillingen, da den anstrenger rygg og nakke mer enn de andre sovestillingene. Å sove på magen er den stillingen som hjelper mest mot snorking, men den er kjent for å ha negative effekter på resten av kroppen. For å gjøre det best mulig å sove på magen, så bør du ha en tynn pute eller bare sove uten pute.

Fosterstilling

Det å sove i en avslappet fosterstilling, der du ligger på siden med beina trukket opp kan være godt for gravide da det kan bidra til å øke blodsirkulasjonen. Det er også en god stilling for dem som sliter med snorking, men hvis man ikke har en avslappet fosterstilling men holder seg selv ganske stramt kan det bidra til små pustevansker gjennom natten. Derfor anbefales det at man unngår å ha for mye bøy i ryggen.

Som med mange andre ting handler søvnstillinger om personlige preferanser og det dukker alltid opp ny forskning, men man kan tolke denne guiden som en indikasjon på hva som er fysisk best for eksempel ryggen og hva som er mindre godt. Hos Bedre Nætter har vi puter i forskjellige størrelser, også puter der du selv kan justere høyden. Dermed kan du tilpasse puten til en variasjon av forskjellige stillinger. Uansett hvordan du foretrekker å sove eller hvordan du vil prøve å sove så har vi en rekke forskjellige senger som passe til dine behov. Vi har blant annet kontinentalsenger og regulerbare senger, samt rammemadrasser og andre madrasser.

Hvis du har flere spørsmål til sovestilling eller til hvordan vi hos Bedre Nætter kan hjelpe deg så nøl ikke med å sende oss en mail, ringe til oss eller skrive til oss på chatten på siden. Vi har flere kompetente medarbeidere som sitter klare til å hjelpe deg.

  • Det som flest anbefaler er å sove på ryggen, da denne stillingen sørger for at ryggraden, hodet og nakken får hvile i en nøytral stilling. Det vil gjøre det mindre sannsynlig at du får smerter i rygg og nakke når du våkner om morgenen.

  • Å sove på magen er den stillingen som hjelper mest mot snorking, men den er kjent for å ha negative effekter på resten av kroppen, da den anstrenger rygg og nakke mer enn de andre sovestillingene.