Guide til at forstå din REM søvn

Du har sikkert hørt betegnelsen REM søvn nevnt før, men hva betyr REM søvn egentlig, og hva slags innflytelse har REM søvnen på oss? Vi guider deg gjennom REM søvnens betydning for din hjerne og din helses ve og vel.

Hva betyr REM søvn?

REM søvn er en forkortelse for ‘rapid eye movement’, som oversatt til norsk betyr at øynene beveger seg fort. Under REM søvnen beveger øynene seg raskt fordi det ofte er i denne søvnfasen at du drømmer - selv om drømmeaktivitet også kan forekomme i den dype søvnen, der øynene ellers ikke beveger seg.

Hva er REM søvn?

REM er en betegnelse på det søvnstadiet hvor hjernebølgene blir målt til å være nesten lik som når vi er våkne, men skjelettmuskulaturen er avslappet.

Når du sover, skifter søvnen din mellom forskjellige stadier og kan inndeles i lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. Den typiske nattesøvnen er ofte karakterisert av sykluser som varer i cirka 90 minutter, og som starter i den lette søvnen og beveger seg over i den dype søvnen, før den slutter i REM-søvnen. Ofte vil du sove mest av den dype søvnen først på natten, imens REM søvnen blir mer dominerende sist på natten.

REM søvnen er derfor det siste stadiet i søvnsyklusen din, hvor du sover lett.

Hva skjer under REM-søvnen?

Når vi er våkne om dagen er hjernen vår aktiv, imens hjernens aktivitetsnivå faller når vi synker ned i den dype søvnen.

Men under REM-søvnen øker hjernen sitt aktivitetsnivå, hvor det når opp på nesten samme nivå som når vi er våkne. Samtidig faller muskelaktiviteten i kroppen, med unntak av den som forekommer i øyelokkmusklene. Med andre ord er hjernen våken og aktiv under REM søvnen, imens bevisstheten er koblet av.

Fordi hjernen er svært aktiv i denne fasen, våkner du derfor også lett fra din REM søvn - noe som forklarer hvorfor du ofte har hatt opplevelsen av å våkne midt i en drøm.

Hvorfor er REM søvn viktig?

Søvn er ekstremt viktig for oss. Når vi sover, nullstilles hjernen vår og kroppen restitueres. Men utover å spille en helende rolle, har søvnen også en aktiv rolle fordi den er med på å forbedre hjernen vår - spesielt under REM søvnen

Forskining viser nemlig at REM-søvnen er forbundet med de hjerneprosessene som involverer abstrakt tenkning og bearbeidelsen av de opplevelsene vi har iløpet av dagen og livet gjennom

Når du får din REM søvn, forbedres altså dine evner til å tenke kreativt og løse problemer.

Hvor mye REM-søvn skal man ha?

Om du sover 8 timer per natt så skal 90 minutter være REM søvn. Generelt sett skal 20 til 25 prosent av din søvn være REM søvn. Det er vanskelig å si helt konkret hvor mange timers REM-søvn du tilsammen skal ha, men en god tommelfingerregel er at du har fått tilstrekkelig med REM søvn når du våkner stille og rolig av deg selv.

Fordi REM-søvnen dominerer mer og mer i den siste delen av nattesøvnen, er det derfor også en god ide å legge seg til ordentlig tid, slik at du er sikker på at du får den REM-søvnen du skal ha. Når du får tilstrekkelig med REM-søvn, får du de beste forutsetningene til å klare de utfordringene dagen byr på.

Hvilken betydning har din madrass for din REM-søvn?

Når du befinner deg i REM søvnen, har du lett for å våkne. Samtidig er det viktig at du får en tilstrekkelig mengde av drømmesøvnen, slik at du ikke lurer deg selv for de gunstige og givende egenskapene og effektene REM-søvnen har for din hjerne. Våkner du ofte i midten av en drøm, kan du derfor med fordel undersøke om årsaken ligger gjemt i din madrass.

Våkner du for eksempel fordi du har det for varmt, kan du enkelt forbedre og forlenge din REM søvn ved å sove på en toppmadrass med temperaturrregulerende egenskaper.

Opplever du et søvnmønster hvor du ofte våkner fordi du har konstant behov for å vri deg, kan det også være en god ide å vurdere om du bør sove på en kontinentalseng med en toppmadrass med kjerne av et elastisk materiale som feks latek som gjør det enkelt å snu seg - uten at du behøver å våkne av den grunn.

Hvorfor REM søvn er viktig?

Dette er noe mange ikke vet så mye om, for man er vant med å bare å sove, ha en drøm eller to, og så bare våkne. Men REM søvn er faktisk veldig viktig, fordi det faktisk fungerer stimulerende. Hjernen din aktiveres når man er i REM søvn, og er viktig når det kommer til læring og til det å beholde minner.

Det innebærer at man går inn og ut av en slik syklus gjennom natten, og det skal være opp til 5 gjennom en hel natt. REM søvn er noe av det viktigste man får i lået av en dag, og man kan se hvordan det påvirker for eksempel rotter. I et eksperiment hvor man tok vekk REM søvn til en viss grad fra rotter så man at forventet levetid falt dramatisk. Fra en forventet levetid på to til tre år helt ned til fem uker. Om man tok vekk all søvnsyklus fra rottene så levde de bare i tre uker. Viktigheten av REM søvn sånn sett er vanskelig å overvurdere.

Det er noe som knyter seg både til mentale helse, men også til din fysiske helse. Enkelt og greit så er det sånn at om du sover godt så er du sunnere. Og da bør du gjøre alt som er mulig for å sove godt. Enten det er å bytte seng, overmadrass, snakke med eksperter eller hva som er nødvendig. Du kommer fort til å se store forandringer i ditt liv når du endelig sover godt nok.

Kilder: Vidensråd for forbyggelse & PNAS

.
  • REM-søvn er den fjerde og siste fasen som mennesker går gjennom i løpet av nattesøvnen. REM er en forkortelse for "Rapid Eye Movement" som betyr rask øyebevegelse. Det er fordi REM-søvn karakteriseres ved at øynene beveger seg raskt mens vi sover.

  • REM-søvnen starter først etter den tredje fasen hvor man befinner seg i dyp søvn. Når man til sist går over i REM-søvnfasen er det lett å våkne. Det er derfor du kan oppleve at du våkner midt i en drøm.