Natteskrekk

Natteskrekk er en tilstand som både voksne og barn kan treffes av, men det er flest barn som får det som kalles for anfall. Et anfall med natteskrekk kommer til uttrykk når den det gjelder er skrekkslagen og det kan være ubehagelig for alle i familien.

Det er mange foreldre som vil lese mer om bare natteskrekk og hvordan det påvirker barna. Mange foreldre vil gjerne bare hjelpe barna fordi det selvfølgelig er vanskelig å se barna være så opprørte. Derfor har vi hos Bedre Nætter skrevet en tekst om hva det er for noe og hvor man kan finne alternative løsninger.

Hva innebærer natteskrekk?

Natteskrekk er en tilstand som normalt treffer barn mellom to og tolv år, men det kan også skje for yngre barn og visse eldre. Det er til og med voksne som får det men det er ikke normalt. Anfall skjer oftest etter barnet har falt i søvn etter ca. 1-2 timer. Da kan man merke at et anfall er i gang ved at barnet skriker, fekter med armene og kaster seg frem og tilbake i sengen. Visse barn gjør dette mens de går rundt i sengen og tramper, men en fast faktor er at barnet er hysterisk, trøstesløs og voldsom. Personen det gjelder er ofte vanskelig å få kontakt med og kan være redd for personen som prøver å hjelpe, selv om det er en forelder. Dette er noe som er utrolig ubehagelig men det er viktig å vite at barnet sover når dette skjer og de fleste som har hatt natteskrekk kan ikke huske det når de våkner.

Et sånt anfall kan vare i alt fra et minutt til lenger perioder på 20 minutter eller mer. Det går som regel over ved at barnet våkner eller sovner på nytt igjen.

Hva kan natteskrekk komme av?

Hvorfor noen får natteskrekk finnes det ikke et helt sikkert svar på, men det finnes visse faktorer som man kan koble sammen med anfallene. Noen av de bidragende faktorene kan være søvnmangel. Hvis barnet har sovet dårlig i det siste så kan det føre til at barnet havner i dyp søvn tidlig etter de har sovnet som kan øke risikoen for natteskrekk. Hvis barnet må tisse kan det også være en bidragende faktor til natteskrekk. Det finnes også andre faktorer som sykdom, feber, stress eller at det faktisk er noe arvelig.

Hva hjelper mot natteskrekk?

Først og fremst så kan faste rutiner være en hjelpende faktor for at barnet skal unngå å få søvnmangel, som kan minske risikoen for natteskrekk. En annen metode som kan hjelpe er å føre en dagbok over natteskrekksanfallene og dermed kunne se et mønster som kan hjelpe en å forstå når barnet kan få anfall. Da kan man vekke barna 10-15 minutter før et anfall vanligvis skjer. Når barnet har blitt vekket så kan man bare si god natt igjen og la barnet falle i søvn igjen, da dette kan minske risikoen for at et anfall skjer.

Hva skal man gjøre som forelder under et anfall?

Dette er et spørsmål som det finnes alle mulige svar til. For noen så fungerer det bedre å sitte ved siden av og la anfallet gå over, vise at man er der og prøve å gi barnet noe trygghet. Noen synes det fungerer å snakke rolig med barnet og kanskje holde rundt det eller vise litt form for nærhet. Det finnes de som sier at man helst ikke skal vekke barnet mens andre opplever at det er det som hjelper mest. En del vekker dermed barnet ved å slå på litt lys, sette på litt rolig musikk og ved å snakke med dem for å få dem til å våkne langsomt. Hva som er den korrekte metoden er ofte vanskelig å si fordi det er så forskjellig fra barn til barn. Derfor kan det være betryggende å snakke med noen, i tilfelle men som forelder ikke finner en god løsning for barnet sitt.

Natteskrekk er ikke farlig men det kan være smart å vurdere om man skal gjøre personene trygge ved å lukke krybber og barnesenger, dører samt å fjerne skadelige objekter. Det er sjeldent barn trenger å oppsøke lege for natteskrekk og det forsvinner som regel etter litt tid.

Natteskrekk hos voksne

Natteskrekk hos voksne er mer uvanlig og det skjer ofte med personer som har en spesiell tilstand. Det kan være personer med stress-syndrom eller andre problemer med mental helse.

For å sørge for at du har et så godt grunnlag for god søvn som mulig, er det alltid lurt å ta en kikk på utvalget vårt av senger. Vi har et stort utvalg av forskjellige kontinentalsenger, regulerbare senger og rammemadrasser.

Skulle du ha noen spørsmål om oss eller produktene våre så kan du alltid ta kontakt med oss via chatten på hjemmesiden, telefon eller ved å sende en mail til [email protected].

  • Natteskrekk er en søvnforstyrrelse som er mest utbredt blant små barn. De nattlige skrekkanfallene består ofte av skriking og barnet kan også bevege på seg under anfallene, som gjerne inntreffer i de første timene av nattesøvnen.

  • Hvorfor noen får natteskrekk finnes det ikke et helt sikkert svar på, men vi vet at enkelte faktorer som for eksempel arv og søvnmangel kan kobles til denne type anfall.