Drømmetydning

Drømmer er noe som de fleste fasineres av og tenker over. Vi drømmer alle sammen, store som små og noen husker drømmene sine og andre glemmer dem. Men hvorfor er det egentlig at vi drømmer? Og hva betyr de drømmene vi har?

Vi hos Bedre Nætter har valgt å skrive en tekst bare om drømmer og drømmetydning for å gjøre det enklere for deg som har spørsmål til drømmer.

Hvorfor drømmer vi?

Drømmer anses som en måte for hjernen å bearbeide all informasjonen vi tar inn i løpet av en dag. Akkurat hvorfor vi drømmer finnes det masse spekulasjon om. Noen av teoriene er at vi drømmer for at vi selv skal kunne gå gjennom dagens inntrykk og sortere dem, at det er nervesystemets måte å trene, eller at det har med læring å gjøre. Det siste kan forklare hvorfor barns søvn består av en større del REM-søvn. Det er derimot ingen som vet 100% hvorfor vi drømmer, som gjør at mange synes drømmer er ekstra fasinerende. I følge noe forskning så kan drømmer indikere hvordan en persons fysiske og psykiske helse står til.

Drømmene våre kan vare i alt fra 3 minutter til 20 minutter eller mer og bare fordi du ikke husker drømmene dine så betyr det ikke at du ikke drømmer. Vi drømmer ofte ca. 4-5 ganger hver natt og det er vanlig at man husker de siste to drømmene da de pleier å være de lengste. En stressende hverdag kan påvirke oss om natten slik at vi får flere actionfylte drømmer, det er fordi hjernen arbeider mer aktivt når den er stresset.

Å tyde drømmene dine

Drømmer er på mange måter spennende og mystiske, men de kan være utrolig merkelige og ofte vanskelige å forstå. Å kunne forstå seg på hva man drømmer og hvorfor man drømmer det kan i noen tilfeller være helt umulig. Det finnes derimot noen som mener at det finnes en mening i drømmer og at man kan tyde og tolke budskapet. Noen av de mest vanlige drømmene og hvordan de tolkes kan du se nedenfor:

  • At du faller – Drømmer du dette så kan det være et tegn på at du savner trygghet eller god selvfølelse.
  • At noen dør – Kan bety at du legger noe bak deg og går videre mot noe nytt.
  • Naturkatastrofer – Dette kan bety at du har en sterk uro eller gjennomgår store forandringer.
  • Utroskap – Å drømme om utroskap innebærer ofte at det handler om oss selv og at vi ikke er helt ærlige ovenfor oss selv.
  • At du flyr – Kan tyde på følelsen av frihet og befrielse, at du kanskje har kommet ut av noe som har gjort at du har følt deg innestengt.
  • At du blir jaget – Kan være et tegn på at du føler deg stresset og er i en stressende situasjon.
  • At du blir naken rundt folk – Kan kobles til følelsen av sårbarhet og utsatthet, det kan faktisk også bety ureddhet hvis det var en positiv drøm.

En seng fra Bedre Nætter gjør ikke nødvendigvis drømmene dine enklere å tolke, men det vil helt klart gjøre at du sover dypere og bedre. Det øker velvære og kan gi deg overskudd til å takle hverdagen bedre. Hvis du gjerne vil få enda bedre nattesøvn så kan du alltid ta en kikk på regulerbare sengene våre.

Prøve en drømmedagbok?

Det er kanskje noe som virker litt søkt for mange, spesielt med tanke på at man kanskje ikke helt husker drømmene man har hatt. Det er vanskelig å huske hva som skjer i en drøm, men som oftest husker du i det minste en eller to. Og om du virkelig vil utforske hva drømmene vil fortelle deg, så kan det være greit å skrive ned alt du husker fra drømmene, hver enkelt natt. Det er dog noe man må være tålmodig med, for det er ikke sånn at du får svar umiddelbart, og at du kan definere hva som foregår.

Som nevnt ovenfor så er ofte det vi drømmer en konsekvens av våre ekte opplevelser, eller vår mentale tilstand. Føler du deg bra så er det mindre sannsynlig at du vil få noen vonde drømmer som sådan. Så er det også viktig at man ikke over analyserer drømmetydning. Om man drømmer om døden så betyr ikke det at noen du er glad i kommer til å dø, det er bare noe du du føler inni deg, som manifesterer seg via en drøm. Men man kan jo velge å ta det bokstavelig. Om du drømmer om noe spesifikt skal skje et gitt sted, som en bilulykke, så kan det hende at du sakker ned i akkurat det området, at du er mer forsiktig. Kanskje du har utgjort en forandring da?

Ofte kan det dog være greit å få alt skrevet ned så du får en bedre oversikt. Det å ha mange drømmer i løpet av en natt kan i stor grad virke forvirrende og vanskelig å nøste opp i. En drømmedagbok og drømmetydning kan fortelle deg mye, og kanskje først og fremst om din mentale tilstand.

Husker man alle sine drømmer?

Nei, faktum er at man som oftest drømmer 4-5 drømmer per natt og at man husker 1 eller maks to av dem.

Er det farlig å drømme?

Nei, det er helt ufarlig. Det er klart det kan være litt urovekkende om det er en spesielt ille drøm, men det betyr ingenting i seg selv, og er ingenting å bekymre seg over.

  • Drømmer anses som en måte for hjernen å bearbeide all informasjonen vi tar inn i løpet av en dag. Men hvorfor vi drømmer det vi drømmer er det ingen som kan si helt sikkert.

  • Det er noen som mener at enkelte drømmer kan tydes på en bestemt måte. Hvis du for eksempel drømmer at du faller, er det mange som mener at dette kan være et tegn på manglende trygghet.