Søvndagbok

Å få en god natts søvn er noe som er bra og viktig for kroppen fordi det er kroppens mulighet for å restituere og samle seg. En god natts søvn er derimot noe som noen tar som en selvfølge og andre ser det som en sjelden luksus. Det er ikke alle som synes det er like lett å få en god natts søvn. Det er ikke bare frustrerende når man ligger og vrir seg, men det er også utrolig dårlig for kroppen hvis det fortsetter over tid. For noen kan det faktisk være en drøm å få en hel natt med god søvn uten å våkne i løpet av natten.

Det finnes masse forskjellige tips og råd som man kan prøve for å oppnå kontinuerlig god søvn. En av disse er å begynne med å føre en søvndagbok eller en søvnlogg. Vi hos Bedre Nætter synes dette var et interessant råd som vi gjerne vil informere mer om slik at vi ikke bare selger senger men også hjelper så mange som mulig til bedre netter.

Hva innebærer det å føre en søvndagbok?

Det å føre en søvndagbok innebærer at man samler inn fakta om bare sin egen søvn. Da skal du skrive ned alt som har noe med søvnen din å gjøre, som for eksempel når du la deg i sengen, når du slukket lyset og sovnet og hvilken tid du våknet. Du kan også notere om du våknet i løpet av natten og i så fall hvor mange ganger du våknet samt hvor lenge du var våken. Meningen er at det skal hjelpe deg med å skape en rutine over søvnen din samt å gi deg et overblikk over hvor mye du faktisk sover. Du kan se om søvnen din forbedrer seg ved å føre en dagbok og det kan også hjelpe deg med å tenke på andre ting enn bare negative tanker omkring at du ikke får sove ordentlig.

Det å føre en søvndagbok kan til og med innebære at du finner ut av hva som kanskje forstyrrer søvnen din. Det gir derimot best effekt hvis man bruker dagboken jevnt i en lengre periode. Dette er for at man enklere kan se de forskjellige forandringene som skjer med søvnen over tid.

Man kan kort og konsist presentere de tydeligste fordelene med å føre en søvndagbok på punktform:

  • Du finner ditt individuelle søvnbehov
  • Forbedringer som skjer med søvnen din er tydeligere å se
  • Du får mulighet til å regne ut hvor effektiv søvnen din er
  • Søvnmønsteret ditt blir tydeligere.

Hvordan fører man en søvndagbok?

Du kan få tilgang til en søvndagbok enten via internettet der du enkelt kan finne ferdige PDF filer som du bare kan skrive ut og fylle inn. I tillegg til dette så finnes det flere apper der du kan få tilgang til en søvndagbok, noen gratis og noen som koster litt.

Når du har funnet en søvndagbok som du vil bruke så finnes det to muligheter for hvordan du fyller den inn når det kommer til å regne ut total søvn som du har fått. Den første metoden er å regne ut all tid med søvn i minutter for å deretter å dele den totale summen minutter på 60. På den måten så får du i slutten frem timer og minutter med total søvn. Den andre måten er å regne den totale tid med søvn i prosent, der en time er 100%, 45 minutter er 75% (av en time), 5 minutter er 8% etc. Hvis du for eksempel har sovet i 6 timer og 5 minutter og vil bruke den andre metoden så blir det 6,08 du skal skrive.

En god seng er en sentral del av en god natts søvn. Det er heldigvis noe vi hos Bedre Nætter kan hjelpe med. Vi har et stort utvalg av gode senger, alt i fra kontinentalsenger og rammemadrasser til regulerbare senger. Da er vi sikre på at det er en seng som passer perfekt til akkurat deg.

Skulle du ha noen flere spørsmål om Bedre Nætter eller om produktene våre så er du mer enn velkommen til å ta kontakt med oss. Dette kan du gjøre i Livechatten på hjemmesiden, ved å ringe eller ved å sende en mail til [email protected]

  • En søvndagbok brukes til å notere alt om søvnen din, som for eksempel når du legger deg og når du våkner. Meningen er at det skal hjelpe deg med å få på plass en søvnrutine, samt gi deg et overblikk over hvor mye du faktisk sover.

  • Du kan enten skrive ned detaljer om søvnen din i en fysisk bok eller laste ned en digital dagbok på mobilen, nettbrettet eller pc-en. Det finnes også apper som fungerer som søvndagbøker.