Søvnproblemer

For at vi mennesker skal fungere best mulig er det viktig at vi får en god natts søvn. Det er flere og flere som sliter med søvnproblemer i dagens samfunn og derfor har vi laget denne guiden med tips til hvordan du kan sove bedre. Det er mange som sover dårlig og det er mange som har faktiske søvnproblemer. Her er en liten liste over initiativer som kan gjøre at du sover bedre.

Først og fremst er det viktig at du er konsis med døgnrytmen din. Du skal respektere døgnrytmen og gjerne prøve å overholde de naturlige sovetidene. Derfor er det en god idé å stå opp omkring samme tid hver dag, også i helger og ferie.

Du bør helst unngå å sove på dagtid da dette reduserer trøtthet om kvelden og kan dermed bidra til søvnproblemer. Det kan også være en god idé å la være med å tilbringe alt for mye tid i sengen, da dette får kroppen til å slappe av.

Generelle råd mot søvnproblemer:

 • Unngå å innta kaffe, Coca-Cola, Energidrikk og andre kofeeinrike drikkevarer etter klokken 17.
 • Unngå å innta alkohol da det bidrar til urolig søvn.
 • Unngå sigaretter og snus da det også kan påvirke søvnen.
 • Unngå å bruke sovemidler.
 • Unngå mosjon sent om kvelden.
 • Unngå å spise et stort måltid rett før du legger deg, men unngå å legg deg på tom mage.
 • Skap en søvnrytme og legg deg cirka samme tid hver kveld.
 • Prøv å skape et mørkt soverom med en behagelig, lett kjølig temperatur.
 • Unngå å se på klokken hvis du våkner om natten.

En annen årsak til at mange har søvnproblemer er bruk av PC og smarttelefoner i sengen. Da blir hjernen påvirket av lyset fra skjermen og lurer din biologiske klokke til å tro at du skal være våken lenger. For å hjelpe mot dette bør du derfor la være med å bruke PC og mobil når du ligger i sengen, og heller lese en bok når du legger deg om kvelden. Eventuelt er det flere nye produkter som kommer med en nattmodus der blåtonene i skjermlyset blir dempet. Det finnes også programmer, som Lux, som er gratis og justerer ned blåtonene i skjermlyset i løpet av kvelden.

Det kan også være du har søvnproblemer fordi du har en dårlig seng. En dårlig seng vil gi deg feil støtte som gjør at det er vanskelig å finne en god liggestilling etc. Der kan Bedre Nætter hjelpe deg med å finne en ny seng, for eksempel en kontinentalseng, rammemadrass eller en regulerbar seng.

Skulle du ha andre spørsmål til søvn eller lignende kan du alltid ta kontakt med oss via telefon, i livechatten på siden eller ved å sende en mail til [email protected]

 • Først og fremst er det viktig å ha en konsekvent døgnrytme, så kroppen blir vant til å legge seg og stå opp på bestemte tidspunkter. Du bør også overholde døgnrytmen i helgene og i ferier, så kroppen ikke skal omstille seg hver gang du skal tilbake til hverdagen.

 • Hvis kroppen ikke får ro før du legger deg kan det være vanskelig å falle i søvn. Du bør derfor unngå å spise store måltider, drikke alkohol og koffeinholdige drikkevarer, samt unngå sigaretter og snus før du skal sove.