Unngå den forstyrrende nattesvetten

Vi kjenner alle svette under armene, i pannen og nedover ryggen etter en løpetur – eller når det bare er varmt ute. Det er ikke alltid hyggelig når det skjer, men kroppssvette er helt uunnværlig når kroppen skal kjøle seg ned. Men nattesvette er noe annet. Det kan være ekstremt forstyrrende for nattesøvnen når du våkner gjennomvåt av svette.

Så les mer her og finn ut hvorfor du svetter om natten og hvordan du kan få slutt på nattesvetten.

Hvorfor svetter du om natten?

Svette er en helt vanlig del av livet og er også en av de mange tingene som er unike med oss ​​mennesker – vi er et av få dyr som i det hele tatt kan svette.

Faktisk går du hele tiden rundt og skiller ut vann fra kroppen din, selv når du sover. Men hvor mye svetter du om natten? Du mister omtrent 200 ml væske hver natt. Det meste av dette væsketapet kommer fra pusten din og kan derfor egentlig ikke beskrives som svette. Væsken fra pusten havner på soverommet og er derfor ikke forstyrrende for søvnen din.

Men når du svetter mye om natten, siver svetten inn i sengen og kan virkelig forstyrre søvnen din. Vi kan nok alle være enige om at det ikke er pent å ligge oppå fuktig sengetøy. I tillegg kan svette om natten kjøle ned kroppen for mye, og du blir derfor mer mottakelig for virus, bakterier og sykdommer.

Hvorfor svetter jeg så mye om natten?

Hvorfor svetter jeg om natten? Det kan være mange årsaker til dette. En vanlig forklaring er at temperaturen på soverommet rett og slett er for høy. Hvis kroppstemperaturen din kryper over de magiske 37 grader, vil kroppen din automatisk produsere svette for å kvitte seg med overflødig varme.

En hyppig årsak til at kvinner kan lide av nattesvette er overgangsalderen. Du opplever plutselige hetetokter, som gjør at kroppen kjøler seg ned med svette. Det er en helt normal reaksjon, men den kan likevel være svært forstyrrende for en god natts søvn.

Alkohol kan også sende deg gjennom en skikkelig nattesvette. Noen sier at kroppen svetter ut alkoholen når du sover, men dette stemmer ikke. Når du drikker alkohol øker pulsen og blodårene i huden utvides. Det kan få huden til å føles varm, og få kroppen til å produsere svette.

Mange opplever at de blir varme om natten når de skal opptre dagen etter. Dette skyldes typisk nervøsitet og spenninger i kroppen, som kan bidra til å skape ekstra kroppsvarme.

Hvorfor kaldsvetter jeg om natten?

Nattesvetten din kan også skyldes andre ting enn et varmt soverom. Mange av oss har opplevd å våkne opp i kaldsvette om natten. Kaldsvette skiller seg fra vanlig nattesvette da den ikke er forårsaket av en for varm kroppstemperatur. Faktisk fryser du ofte i mellomtiden og må holde deg under dynen. Det er lurt å være oppmerksom på kaldsvette, spesielt hvis det skjer ofte. Det kan være et tegn på sykdom.

Det er helt normalt å kaldsvette om natten når du f.eks. er rammet av influensa. Kroppen bekjemper viruset ved å heve kroppstemperaturen og 'svetter' sykdommen ut, for å si det sånn.

Men hyppig kaldsvette over lengre tid kan være tegn på lavt blodsukker og blodtrykk, og i verste fall være et symptom på kreft. Opplever du dette bør du undersøkes av lege.

Kaldsvette kan også oppstå hvis du har mareritt. Det kan utløse frykt i hjernen, og setter i gang kroppens årvåkenhet – og her er kaldsvette et av symptomene. Kaldsvetter du ofte, kan det også være et tegn på at du har stress eller angst.

Hvordan unngår du å svette om natten?

Det er mange ting du kan gjøre for å unngå nattesvette. Den primære er å senke temperaturen i sengen og på soverommet. For eksempel ved å sove i en seng laget av mer ventilerte materialer. Et ventilerende materiale kan være lateks, som er mer pustende enn for eksempel minneskum.

Det finns många saker som du kan göra för att undvika nattliga svettningar. Det primära är att sänka temperaturen i sängen och i sovrummet. Till exempel genom att sova i en säng tillverkad av mer ventilerande material. Ett ventilerande material kan vara latex, vilket andas bättre än exempelvis minnesskum. 

 

Vår Mayan overmadrass består av 100 % naturlig lateks. Dette gjør overmadrassen både kjølig og ventilert, og samtidig er Mayan et spesielt allergivennlig valg.

En annen spesielt opplagt overmadrass er vår Polar Polar overmadrass. Polar overmadrassen består av en 60 mm høy kjerne i OEKO-TEX®-sertifisert skum med små innebygde grafittpartikler med varmeavledende egenskaper, noe som gjør at overmadrassen virker avkjølende når du er varm. Det OEKO-TEX®-sertifiserte dekselet har små mikrokapsler i naturlig voks på innsiden, som også sørger for at du ikke overopphetes.

Om sommeren kan det hjelpe å bytte til en kjølig dyne designet for varmere netter eller hvis du bare generelt føler deg varm om natten. Er du interessert i en aktivt kjølende dyne, kan vi anbefale vår Polar täcke, som i stil med Polar har en kjølende side som kan vendes mot kroppen når du skal sove.

Et åpent vindu om natten kan også senke temperaturen på soverommet og spare deg fra å svette mye om natten. Du kan også rulle ned gardinene i løpet av dagen. Det hindrer solstrålene i å nå soverommet og holder temperaturen nede.

Unngå kaldsvette om natten

Siden kaldsvette ikke skyldes varme, er det heller ikke noe som kan fikses ved å åpne et vindu eller bytte til sommerdyne.

Hvis du fryser og svetter om natten en natt eller to, er det mest sannsynlig kroppens reaksjon på en influensa. I så fall er det ikke så mye å gjøre, bortsett fra å gi kroppen tid til å svette ut feberen. Har du kaldsvette over lengre tid, kan det være et symptom på mer alvorlige sykdommer. Hvis du er i tvil, bør du kontakte legen din.

Har du kaldsvette på grunn av stress og angst, bør du raskt identifisere årsaken og prøve å redusere den. Dessverre er det ikke alltid det er mulig å bli kvitt stress og angst raskt, men det er desto større grunn til å sette i gang med en gang. Både for din mentale helse og nattesøvnen.

Kilder: Sleep Foundation. & Healthline.

  • Når du svetter om natten, er det fordi kroppen din prøver å kvitte seg med overflødig varme. Vanligvis svetter du om natten hvis du er syk, stresset eller hvis temperaturen på soverommet er for høy.

  • Det er flere ting du kan prøve hvis du ofte svetter om natten. Om sommeren kan du la et vindu stå på gløtt om natten slik at du kan få frisk og kjølig luft inn på soverommet. I tillegg kan du prøve å bytte ut overmadrassen din med en latex overmadrass, som både er ekstremt pustende og ventilerer. Du kan også bytte ut dynen med en kjøledyne som kan regulere kroppstemperaturen om natten.