Tilbage til artikler

Hvorfor gjesper du?

Vi kjenner alle følelsen. Sitter midt i en samtale eller foran en skjerm og kjenner plutselig et gjesp. Når den følelsen treffer, er det ikke mye du kan gjøre for å stoppe den. Et gjesp er en refleks som vi ikke har kontroll over. Men hvorfor gjesper vi egentlig? Hva hjelper det oss? Og hvorfor gjesper du når andre gjesper? Du kan finne ut mer om alt dette her.

Du gjesper mest om morgenen og om kvelden når du er mest sliten. Det kan få deg til å tro at gjesping er assosiert med å være sliten. Men spør du en søvnforsker hvorfor vi gjesper, får du ingen klar forklaring. For vi vet i grunnen ikke hvorfor vi gjør det. Det har imidlertid ikke stoppet vitenskapen fra å komme med forskjellige teorier.

Hvorfor vi gjesper: 3 teorier

Gjespe kjøler ned hjernen

I mange år mente søvnforskere, at gab bidrog med at tilføre ekstra ilt til hjernen. Men det er en teori, som afvises af de fleste forskere. I stedet mener mange forskere, at gab hjælper med at temperaturregulere hjernen. Når du gaber, suges en masse luft ind, som sænker temperaturen i blodet. Det afkølede blod cirkulerer rundt i hjernen, og sænker særligt temperaturen i frontallapperne - altså den del af hjernen, der styrer vigtige kognitive funktioner, såsom sprog, koncentration og beslutningstagning. Nedkølingen styrker hjernens reaktionsevne og får dig til at tænke klarere.

Gab holder dig vågen

I mange år trodde søvnforskere at gjesping bidro til å tilføre ekstra oksygen til hjernen. Men det er en teori som avvises av de fleste forskere. I stedet tror mange forskere at gjesping bidrar til å regulere hjernetemperaturen. Når du gjesper suges det inn mye luft som senker temperaturen i blodet. Det avkjølte blodet sirkulerer rundt i hjernen, og senker spesielt temperaturen i frontallappene – altså den delen av hjernen som styrer viktige kognitive funksjoner, som språk, konsentrasjon og beslutningstaking. Nedkjølingen styrker hjernens reaksjonsevne og får deg til å tenke klarere.

Gjespe holder deg våken

Hvorfor gjesper du når du er sliten? Er det hjernen som prøver å fortelle deg at du skal legge deg? Faktisk ikke. I stedet tror noen forskere at gjesping er en hjernerespons for å holde deg våken. Når du sitter stille lenge eller gjør noe kjedelig, synker pulsen, noe som gjør deg trøtt. Så når du gjesper, frigjør hjernen hormoner som kortvarig øker hjertefrekvensen. Det girer deg opp og holder deg våken - selv om det bare er for en kort stund. Derfor gjesper du ekstra mye om morgenen – hjernen prøver rett og slett å sparke i gang kroppen, slik at du raskere blir uthvilt.

Hvorfor gjesper folk når andre gjesper?

Og nå til det store spørsmålet: hvorfor er gjesping smittsomt? Det spørsmålet forvirrer fortsatt forskere. De fleste tror imidlertid at det er en sosial mekanisme som er knyttet til vår status som flokkdyr. Vi mennesker har for vane å kopiere andres oppførsel – f.eks. ler vi når andre ler eller smiler når andre smiler. Det er et eldgammelt instinkt som styrker samholdet i en gruppe.

Forskere mener derfor at gjesping hjelper folk til å kommunisere med hverandre – selv om det ikke brukes ord. Og det er studier som støtter den teorien. Hjerneskanninger har vist at den delen av hjernen som styrer empati og sosiale interaksjoner blir mer aktiv når du ser en annen person gjespe. Studier har også vist at gjesping er spesielt smittsomt mellom mennesker som kjenner hverandre godt og at personer med autisme ikke er på langt nær like påvirket av å se andre gjespe. Så det er mye som peker på at vi gjesper for å vise empati for omgivelsene våre.

Hva gjør gjesping med hjernen?

Det skjer mye i kroppen når du gjesper. Nesten alle ansiktsmusklene dine er aktivert og øynene dine kan renne. Kanskje du føler trang til å strekke deg. Men hjernen settes også i gang. Folk som gjesper blir kort oppkvikket fordi blant annet hjernen frigjør dopamin. Dopamin er kroppens lykkeagent og gir en følelse av velvære. Å gjespe fungerer altså som et slags raskt kick for kroppen.

Oftest gjesper vi uten å kontrollere det selv. Men visste du at du kan gjespe med vilje? Å gjespe frigjør som nevnt mye hormoner som blant annet demper stressfølelsen. Så hvis du er nervøs eller stresset og ønsker å roe deg ned, prøv å gjespe. Det kan være litt vanskelig i starten, men du lærer raskt å gjøre det på kommando.

Hvorfor gjesper jeg hele tiden?

Det kan være mange forklaringer på hvorfor du gjesper mye. Et varmt rom kan oppmuntre trangen til å gjespe mens hjernen prøver å kjøle seg ned. Hvis du kjeder deg, stiger temperaturen i hjernen og dette kan også øke trangen til å gjespe. Eller kanskje du egentlig bare er sliten.

Det finnes ikke noe klart svar på hvorfor du gjesper mye. Gjennomsnittspersonen gjesper mellom 20 og 30 ganger i løpet av dagen, vanligvis om morgenen og kvelden. Antallet varierer imidlertid fra person til person, og det er helt ufarlig å gjespe oftere enn det. Du bør imidlertid være oppmerksom på overdreven gjesping, spesielt hvis du ikke er sliten. Går du rundt og gjesper hele tiden, kan det i verste fall være symptomer på lidelser, som:

  • Epilepsi
  • Parkinsons sykdom
  • Migrene
  • Multippel sklerose
  • Hjernesvulst
  • Stress
  • Søvnapné

Husk at gjesping kan være forårsaket av mange ting, og er ikke alltid symptomer på alvorlige sykdommer. Hvis du er i tvil eller har bekymringer, snakk med legen din.

Hvordan slutte å gjespe

Hvis du gjesper mye og føler deg plaget av det, er det flere ting du kan gjøre. Hjernen må kanskje kjøles ned, så ta noen dype åndedrag. Studier har også vist at å puste gjennom nesen effektivt reduserer trangen til å gjespe. Du kan også gå en rask spasertur ute. Treningen og den kjølige, friske luften senker temperaturen i hjernen og frisker deg opp.

Er det andre irriterende vaner du gjerne vil bli kvitt? Les våre guider om hvordan du unngår hodepine eller nattesvette hos Bedre Nætter.

Kilder: Sleep Foundation.

  • Søvnforskere er fortsatt forvirret over hvorfor vi gjesper. Noen studier sier at gjesping senker temperaturen i hjernen, og holder oss våkne. Andre sier at det øker blodstrømmen til hjernen, og dermed forbedrer hukommelsen og konsentrasjonen. Det er også mulig at vi gjesper for å frigjøre dopamin til hjernen, noe som gir en følelse av glede og velvære.

  • Å gjespe er helt ufarlig, men hvis du av en eller annen grunn vil unngå å gjespe, kan du prøve å puste dypt noen ganger. Du kan også reise deg og bevege deg litt, og eventuelt gå ut, noe som kjøler deg ned og demper lysten til å gjespe.