Hvordan vasker man en dyne?

En dyne trekker til seg mye av kroppens fukt og svette. For å vedlikeholde din dynes kvalitet og holdbarhet er det derfor viktig at du vasker den 1-2 ganger i året — og maks 4 ganger i året. Når du vasker din dyne, fjerner du nemlig husstøvmidd og bakterier, noe som er med på å sørge for at du opprettholder et frisk og rent sovemiljø, slik at du kan sove trygt og godt om natten.

Slik lufter du din dyne

Har du tendens til å svette mye om natten, kan du med fordel lufte din dyne på en daglig basis. Alle våre dyner er derimot så pustende at svetten og fukt uten problemer kan fordampe, men skulle du allikevel føle et behov for å lufte din dyne er det viktig at du lufter den i skyggen, da dunene vil tørke ut og miste sin isoleringsevne i solen.

Unngå å riste dynen din for hardt — og rist alltid på dynens lengste side, slik at den korteste siden vender ned. Ellers risikerer du å skade sidene i dynen som holder fyllet på plass.

Kan jeg vaske min egen dyne?

De fleste har en dundyne hvor dynefjærene er laget av 100% bomull, og hvis det er tilfellet kan enkelt klare dynevasken selv.

Du skal derimot være mer forsiktig dersom du har en edderdunsdyne, eller dersom dynefjærene er laget av silke. I disse tilfellene vil vi anbefale deg at få dynen vasket på et vaskeri, slik at du ikke risikerer å ødelegge den. Vi anbefaler også at dobbeltdyner vaskes på et vaskeri.

Vurderer du å vaske din dyne uten tørketrommel, anbefaler vi også at du får din dyne vasket på et vaskeri. En dundyne skal nemlig alltid tørkes i tørketrommelen.

Slik vasker du dundyner

 1. Sett av god tid. Det kan nemlig ta mellom 5-8 timer å vaske og tørke en dyne.
 2. Bruk en vaskemaskin med en kapasitet på min. 7 kg.
 3. Vask kun én enkeltdyne i størrelsen 140x200 eller 140x220 av gangen.
 4. Sjekk alltid dynens vaskeinstrukser, da det kan være spesielle forhold å ta hensyn til i forbindelse med visse dundyner.
 5. Velg det riktige vaskemiddeetl til dundyner. Bruk enzymfritt vaskemiddel og ingen skyllemiddel. Brukes det vaskemiddel med enzymer, vaskes dunenes naturlige fettlag (lanolin) av, og de vil da falle sammen og tape isoleringsevne.
 6. Vask på et skånsomt program med lav sentrifugering.
 7. Vask på 60 grader, da midd kan leve i opptil 55 grader.

Slik tørker du dundyner

 1. Dynen skal alltid i tørketrommel etter vask, da dun ikke kan lufttørke. Det er viktig at de blir helt tørre, slik at de ikke mugner. Skjer det, må dynen kastes.
 2. Tørketrommelen skal gjerne have en kapasitet på min. 8 kg, så dynen ikke klumper seg sammen.
 3. Dynen må aldri tørkes på mer enn 60 grader, og det kan ta opp til fem timer før dynen er helt tørr.
 4. Bruk tennisballer eller liknende, som kan "banke" dunet og sikre at de ikke klumper seg sammen. Vi anbefaler 2-3 tennisballer.
 5. Ta gjerne dynen ut av tørketrommelen hvert 15.-20. min for å riste den.
 6. Hvis du har mulighet til det, kan du avslutte med å henge dynen ut i skyggen slik at den blir helt frisk. Det er viktig at dynen er helt tørr når du henger den ut til lufting.

Et Tips

Det kan være vanskelig å vurdere når dynen er helt tørr. Det kan derfor være en gode ide å veie dynen før vask og kontrollere at den veier det samme etter tørketromling.

Slik vasker du dyner som ikke inneholder dun

Hvis du har en dyne med syntetisk fyll, skal du være oppmerksom på at du bør halvere mengden vaskemiddel i forhold til hva man ville brukkt til en dundyne. Husk også å ikke bruke skyllemiddel.

Så ofte bør du skifte dynen din

Hvor ofte du bør skifte dynen din avhenger av slitasjen på den. Vi anbefaler derimot at du skifter ut dynen din etter 5-10 år. Her er 3 tegn på at det er på tide å bytte ut dynen:

 • Dynen er flat og klumpete etter dynevask
 • Dynen er er bleket gul
 • Stoffet virker følsomt og dynen drysser fjær når du skifter sengetøy. Dette kan være tegn på at der er hull i dynen, og at du derfor bør kjøpe deg en ny dyne.

Hos Bedre Nætter har vi et bredt utvalg av dundyner, slik at du enkelt kan finne den dynen som passer til deg — uavhengig om du har tendens til at ha det varmt eller kaldt.

Vi anbefaler vår Mayan dyne, som stolt bærer Svanemerket. Med Mayan får du en dyne laget ut fra hensyn til din og omgivelsenes velvære. Fordi god søvn er sunn søvn

 • Vi anbefaler å vaske dyner i vaskemaskinen med en temperatur på minst 60 grader, så du er sikker på at du blir kvitt eventuell midd. Det er også lurt å bruke tennisballer under vasken for å unngå at dunene klumper seg sammen og minster spenstighet.

 • Hvis du bare vil friske opp dynen litt, kan du lufte den utenfor når det er godt vær. Inn i mellom er det derimot nødvendig å vaske dynen, så den kan bli renset for bakterier og dermed holde sovemiljøet ditt sunt.