Hvordan vasker man en dyne?

Søvn er viktig for at vi som mennesker fungerer godt i hverdagen. Derfor er det viktig at man har et friskt og rent klima der vi skal sove. Det er nemlig sånn at det kan komme midd og bakterier som kan skape allergi hvis man ikke vasker sengetøyet sitt regelmessig. Når det kommer til dynen så har undersøkelser vist at man bør vaske dynen sin en gang hver tredje måned.

Det å vaske de ytre delene av sengetøyet bør ikke være noe problem. De fleste lakner, putevar og dynetrekk har som regel en indikator på hvor det står hvordan det skal vaskes. Etterpå kan det meste tørkes i en tørketrommel eller henges til tørk. Når det kommer til selve dynen blir det litt mer komplisert. Vi hos Bedre Nætter har valgt å skrive denne teksten for å informere deg om hvordan du bør vaske dynen din.

Du skal gjerne vaske dynen din regelmessigt, men heller ikke for ofte selv om det kan høres ubehagelig ut med midd og bakterier. Andre muligheter for å holde dynen din frisk er å riste og banke den relativt ofte. Det ytre sengetøyet som dynetrekk beskytter dynen mot de verste bakteriene, som gjør at du ikke trenger å vaske den hele tiden. Det er derimot for sjeldent hvis man kun vasker den en gang om året.

Å vaske dundyner

Vi hos Bedre Nætter selger dundyner som for eksempel kvalitetsdynen Balance og Temprakon dyner som er temperaturregulerende, en del av vår egen kolleksjon. Når det kommer til dundyner og hvordan de skal vaskes så er det et par ting du bør ha i bakhodet slik at dynen ikke skades eller ødelegges.

Et tips når du vasker dundynen din er å bruke tennisballer. Vi anbefaler at du bruker i hvertfall tre. Dette gjør man for å unngå at dunene klumper seg sammen og mister spenstighet. Det er også viktig å bruke det riktige vaskemiddelet fordi feil vaskemiddel kan gjøre at dynen tørker ut. Det finnes spesielle vaskemidler til dundyner som sørger for at den ikke tørker ut etter vask. Det kan også være en god idé å bruke en vaskepose til dundynen hvis du vet at det kommer dun ut av den. Dette er mer for å beskytte vaskemaskinen. Etter vasken er det viktig at du hiver dynen i tørketrommelen på en medium varm temperatur i stedet for å henge den til tørk. Du kan også ta en pause mens du tørketromler dynen slik at du kan riste den godt. Sørg for at dynen er helt tørr før du tar den i bruk igjen, slik at det er lavere sjanser for at det kommer mugg i dynen.

Et annet råd er å alltid vaske dynen på 60 grader da midd kan leve i opp til 55 grader. Unngå å bruke skyllemiddel når du vasker dynen. Utover det å vaske dynen så kan du holde dundynen i god stand ved å riste den ordentlig en gang i mellom slik at dunene fordeles likt, i tillegg til at du blir kvitt litt støvpartikler.

Vårt utvalg av kvalitetsdyner i dun
 1. Frigus
  Frigus

  As low as kr 1 699,00

  Leveringstid 16-24 hverdager
 2. Mayan
  Mayan

  As low as kr 1 899,00

  Leveringstid 4-10 hverdager
 3. Balance
  Balance

  As low as kr 1 499,00

  Leveringstid 4-10 hverdager

Hva hvis jeg ikke har en dundyne?

Hvis du ikke har en dundyne men har en med syntetiske fjærer eller med bomullspolstring så skal de vaskes litt annerledes. En syntetisk dyne skal gjerne luftes så ofte som mulig og vaskes på 60 grader. Man skal derimot huske å ikke bruke skyllemiddel, og halvere mengden av vaskemiddel når man vasker en syntetisk dyne. Når det kommer til en dyne med bomullspolstring så skal det foregå akkurat som når du vasker dundyner, altså bruke tennisballer for å skille fibrene fra hverandre.

Hvis du har spørsmål til noen av dynene våre eller andre måter du kan forbedre nattesøvnen din på, kan du alltid ta kontakt med oss. Vi har flere kompetente medarbeidere som sitter klare til å hjelpe deg via telefon, livechatten på hjemmesiden eller ved å sende en mail til kontakt@bedrenaetter.no

 • 100 dages prøve100 dagers prøve
 • PrisgarantiPrisgaranti
 • Levering til hoveddørGratis levering