Søvnfaser

De fleste er glade i å sove, men det er fremdeles mange som ikke vet særlig mye om søvn. Mye om søvn gjenstår fremdeles å skulle oppdages, men man vet mye mer nå enn man gjorde før. Noe av det man hører om er de forskjellige søvnstadier eller søvnfaser som man går gjennom i løpet av en god natts søvn. Vi hos Bedre Nætter tenkte vi skulle gjøre det litt enklere å forstå hva søvn går ut på og vi har derfor laget denne lille guiden slik at du er bedre stillet til å sove best mulig.

Nattesøvnen din er delt opp i flere stadier, 2 hovedstadier og 3 understadier. Først og fremst kan man dele søvnfaser opp i det som heter REM-søvn og det som ikke er REM-søvn, også kalt Non-Rapid eye movement. Ikke-REM består av 3 faser:

  1. Første fase er rett etter du har sovnet og er en relativt kort fase, som regel mindre enn 10 minutter. Denne søvnen er veldig lett og derfor kan du fort våkne i løpet av fasen.

  2. Den andre fasen kan vare mellom 30 og 60 minutter og i løpet av dette stadiet begynner musklene dine å bli avslappet. Du begynner også å ha langsomme hjernebølger i denne fasen.

  3. Den tredje fasen er den dype søvnen og den kan vare mellom 20 og 40 minutter. Under denne fasen blir det mer av de langsomme hjernebølgene og man ka bli litt urolig i kroppen. Det kalles for den dype søvnen og det er vanskelig å vekke noen som er i denne fasen.

Etter disse tre fasene beveger man seg over til REM søvn (Rapid Eye Movement). Derfor er REM søvn den fjerde fasen. Det tar mellom 1 og 2 timer å gå gjennom alle fasene før man kommer til REM fasen, og man går gjennom alle fasene tre til fire ganger om natten. Når man er i REM fasen så beveger øynene seg, derav navnet, og det kan være at en persons pusting blir ujevn. Søvn Apné er ikke uvanlig under denne fasen. Det er også under REM søvn at man drømmer mest, men hjernen din forhindrer musklene dine i å fysisk utføre drømmen.

Det er viktig at man sover godt nok til at man oppnår REM søvn et par ganger i løpet av en natt. Hos Bedre Nætter har vi alt du trenger for å oppnå en god natts søvn i mange år fremover. Vi kan ikke hjelpe deg med REM søvnen men vi kan hjelpe deg med å få det beste grunnlaget for god søvn mulig. Bare ta en kikk på for eksempel en Venus kontinentalseng eller en Senses Lux regulerbar seng. Hvis du føler du sover dårlig og lurer på hvordan vi kan hjelpe deg, så kan du alltid ta kontakt med oss via Chatten, Telefon eller mail på [email protected]

Vi har flere hyggelige kollegaer som er klare til å hjelpe deg.

  • Søvnen din kan deles opp i 2 hovedstadier og 3 understadier. Det ene hovedstadiet er det som heter REM-søvn og det andre stadiet er det som ikke er REM-søvn. Ikke-REM kan deles opp i 3 faser.

  • Alle søvnfasene er viktige for at vi kan våkne friske og uthvilte. Hvis søvnen din blir avbrutt flere ganger om natten kan det altså forhindre at du kommer gjennom alle fasene og dermed ikke får nok av den dype søvnen.