Søvn under graviditeten

Å være gravid er en utrolig spennende fase i livet som mange kvinner går gjennom. Den ender med livets beste gave, det å få sitt eget barn, men veien frem er dessverre ikke helt smertefri. For mange så blir søvnen særs påvirket under graviditeten, men det gjelder ikke nødvendigvis alle. Søvnen påvirkes blant annet av rastløse bein, en aktiv og sparkende baby eller behovet for å tisse oftere. Utover dette så er det heller ikke alltid like enkelt å finne en god sovestilling som passer til både deg og babyen. Derfor har vi hos Bedre Nætter valgt å skrive en tekst for å hjelpe gravide kvinner med informasjon og tips som kan hjelpe på søvnsituasjonen.

Søvn har blitt påvist å være en viktig faktor under graviditeten da det ikke bare gir den gravide mer overskudd, men det minsker også risikoen for komplikasjoner ved fødsel. Det at du som gravid ikke alltid får den beste søvnen mulig kan komme av forskjellige årsaker, avhengig av hvilket trimester du er i. Vi er alle sammen ulike og dermed vil alle oppleve graviditet ulikt, men det er noen som opplever mer vanskeligheter under graviditeten enn andre.

Man pleier å si at en graviditet består av tre trimestre der du går gjennom forskjellige ting for hvert trimester. Derfor har vi valgt å sette sammen de vanligste årsakene til dårlig søvn for hvert trimester.

Første trimester (1-3 måneder):

  • Hyppigere urinering - kan vekke deg om natten
  • Morgenkvalme - Kan vekke deg om natten
  • Ekstrem trøtthet - kan gjøre at du som gravid sover om dagen og dermed ikke sover godt om natten
  • Humørsvingninger - kan gjøre deg stresset som kan resultere i at man blir liggende å tenke om natten

Andre trimester (4-6 måneder)

  • Halsbrann og sure oppstøt blir ofte verre om kvelden og kan påvirke nattesøvn
  • Tett nese - kan gjøre det vanskelig å sove ordentlig
  • Realistiske og livaktige mareritt - kan forstyrre nattesøvnen

Tredje trimester (7-9 måneder)

  • Rastløse bein - skaper ubehag i beinet som gjør at det kan være vanskelig å slappe av
  • Belastninger på kroppen - kan medføre til ømhet i musklene som gjør det vanskelig å sove
  • Smerter i bekkenet - Når kroppen gjør seg klar til fødsel så kan disse smertene påvirke nattesøvnen

Vi kan se at en graviditet fører til en rekke forstyrringselementer som kan påvirke nattesøvnen. En graviditet er en fantastisk prosess, men det er også en prosess som fører til visse ubehag som halsbrann, rastløse bein og snorking. Flere gravide kan ikke unngå å oppleve noen av disse forstyrrelsene og derfor er det greit å følge noen tips til hvordan man sover best mulig. Vi har samlet noen råd som gir deg en bedre søvnopplevelse under graviditeten.

Sovestillinger

Etter noen uker inn i graviditeten, når magen har begynt å vokse ordentlig så kan det være vanskelig å finne en sovestilling som er ok for både deg og barnet. Kan man sove på magen? Er det godt å ligge på ryggen? Det kan ofte oppstå en del spørsmål rundt dette.

Når det kommer til å sove på magen så handler det mest om å kjenne etter hva som føles godt for deg og barnet. Det å ligge rakt på magen når den har vokst seg stor kan være smart å unngå slik at det ikke blir for mye trykk og vekt på magen og barnet. Det å ligge på magen med det ene beinet trukket opp kan derimot fungere, for da legger man ikke all vekten rett på magen men heller på siden. Mange mødre pleier å si at man ofte merker om barnet ligger komfortabelt eller ei.

Det å sove på ryggen kan også være vanskelig fordi det kan gjøre en svimmel. Dette er fordi livmoren, som har blitt større under graviditeten, presser på blodårene som går langs ryggraden og det resulterer i at blodtrykket synker. I tillegg til å gjøre den gravide svimmel så kan det også påvirke barnet. Opplever man dette når man ligger på ryggen skal man derfor unngå å ligge på ryggen generelt, ikke bare når man sover.

Det som anbefales av mange er å sove på siden og det er fordi gravide synes det er en god sovestilling samt at magen har god plass og lite press. Hvis man pakker godt rundt seg med puter og legger en under magen, så kan denne sovestillingen hjelpe deg med å få bedre søvn.

Tips til bedre søvn som gravid

Vi har skrevet noen enkle tips som kan hjelpe deg som er gravid.

Unngå røyk, snus og alkohol

For mange er dette en selvfølge, men vi vil gjerne understreke hvor viktig det er at man unngår nikotin og alkohol under graviditeten. Dette kan skade babyen og det er også bevist å gjøre det vanskelig å sove.

Skap den rette atmosfæren på soverommet

Du kommer nok til å oppleve at du har det varmere enn normalt når du er gravid. Derfor kan det være en god idé å holde en litt kjøligere temperatur på soverommet. Unngå for mye lys i rommet og prøv å redusere støynivået da det kan påvirke søvnen din.

Unngå koffein

Alle drikker som inneholder koffein påvirker og forstyrrer søvnen din. Det gjelder kaffe, brus, energidrikk etc. Unngå disse helt om kvelden før du skal sove, da det faktisk tar en del tid før koffein begynner å virke og da virker det i en stund.

Få en god søvnrutine

Det kan være en god idé å legge grunnlaget for en god søvnrutine. Da skal du prøve å stå opp og legge deg på samme tidspunkt hver dag for å få en søvnrutine som kan hjelpe deg med å sove bedre om natten og enklere stå opp om morgenen.

Det er også en god idé å unngå for mange powernaps eller lurer på dagen, slik at man er sikker på at man er trøtt når man legger seg.

Ikke ta bekymringer med i sengen

Det er viktig at du ikke tar bekymringer, spørsmål og stress med i sengen. Det kommer til å forstyrre nattesøvnen hvis du har for mange tanker om alt mulig. Derfor bør du prøve å løse problemene i løpet av dagen eller skrive tankene dine ned før du legger deg.

Spis en liten matbit før sengs

Hvis du velger å ta en liten matbit før du legger deg så kan det hjelpe med å unngå morgenkvalme. For eksempel et lite rundstykke, en skive med ost eller et glass med varm melk.

Sov på venstre siden

Det kan være en god idé å venne seg til å sove på venstre siden da det kan være ekstra godt under første trimester. Det å sove på venstre siden bidrar til blod- og næringstilførselen til barnet og livmoren. Det kan også hjelpe nyrene med å filtrere avfall og væsker. Alt sammen kan bidra til bedre søvn.

Bruk en graviditetspute

Det å bruke en graviditetspute kan hjelpe mange med å sove bedre om natten, og man kan bruke dem på forskjellige måter avhengig om man har problemer med ryggen, magen eller noe annet.

  • Det er mange som synes at det er best å sove på siden, da magen får god plass og lite press. Det kan også hjelpe på nattesøvnen å pakke godt rundt seg med puter og dyne, så stillingen blir enda mer behagelig.

  • Det kan være lurt å få en god søvnrutine når man er gravid. Ved å stå opp og legge deg på samme tidspunkt hver dag vil du nemlig merke at det blir lettere å sove om natten og stå opp om morgenen.