Søvnbehov hos barn

Søvn er enormt viktig for barn, og det er spesielt i de yngre aldrene at barn har et stort søvnbehov. Forskning viser at barn som regelmessigt får tilstrekkelig med søvn, har forbedret oppmerksomhet, læreevne og generell mental og fysisk sunnhet. Det er derfor enormt viktig for ditt barns utvikling at han eller hun får den anbefalte mengde søvn for barn.

Barns søvnbehov utviklet seg derimot med alderen, og hvor mye barn skal sove endrer seg derfor også over tid.

Om barnet ditt får akkurat den søvnen han eller hun skal ha, er vanskelig å vite – men det er derfor noen retningslinjer for hvor mange timer barn skal sove i forskellige aldre, som er basert på barns gjennomsnittlige søvnbehov.

Det betyder at ditt barns derfor kan sove litt mindre eller litt mer enn andre barn og fortsatt ha det bra. Opplever du derimot at ditt barn ikke har det bra, kan det være verdt å se på ditt barns søvn.

Hvor mye skal barn sove?

Barns søvnbehov avhenger av alderen deres, men babyers søvnbehov og små barns søvnbehov utvikler seg en del iløpet av de første leveårene.

Her er det viktig å nevne at alle timene ikke soves om natten.

Jo yngre barnet er, jo mere normalt er det at tidspunktet for søvnen varierer og at søvnen også fordeles over dagslurer. Først når barnet er omkring 3-4 år vil behovet for søvn midt på dagen forsvinne.

Hvor mange timer skal barnet mitt sove?

Hvor mye barnet ditt skal sove avhenger av alderen, og derfor har vi satt opp et overkommelig søvnskjema som du enkelt kan bruke til at vurdere om ditt barn får tilstrekkeligt med den gode og gevinstgivende søvnen for alderen deres:

  • Søvnbehov 0-3 måneder: 15-18 timer
  • Søvnbehov 4-11 måneder: 14-15 timer
  • Søvnbehov 1-2 år: 14-13 timer
  • Søvnbehov 3-5 år: 11-12 timer
  • Søvnbehov 6-13 år: 10-11 timer
  • Søvnbehov 14-17 år: 9-10 timer

Hvorfor er søvn viktig for barn?

Uansett om du er barn eller voksen, er søvn ekstremt viktig for din generelle velvære, men i og med at barn vokser og utvikler seg har de bruk for mer søvn enn det voksne har.

Det er nemlig i søvnen at barn lagrer dagens inntrykk, opplevelser og lærdom, og derfor er det viktig at ditt barn får tilstrekkelig og alderssvarende søvn, slik at det kan følge sin utvikling. Hvor mange timers søvn barn skal ha, avhenger derfor alltid av alderen.

For eksempel for å kunne svare på hvor mye søvn en 10-åring skal ha, vil det derfor være nødvendig å se på din 10 årings søvnmønster og sammenlikne det med gjennomsnittlige søvnbehov barn i samme alder har. Det samme gjelder dersom du vil undersøke søvnbehovet hos et barn på 7 år, for eksempel.

Barn sover for lite med alderen

For lite søvn over en lengre periode kan ha negative konsekvenser i forhold til barnets læringsevne, immunforsvar og fysiske vekst, og selvom ditt barn ikke lengre er den lille mini-versjonen av deg er det fortsatt viktig at det får tilstrekkelig med søvn.

Andelen unge som ikke sover nok stiger med alderen, noe som både kan skyldes fysiologiske forandringer i puberteten, men også det økende forbruket av digitale medier blant unge. Spesielt det blå skjermlyset har vist seg å hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, peker nyere forskning på.

Tilstrekkelig med god søvn er ekstremt avgjørende for hvordan ditt barns overskudd om dagen blir – og hvordan det generelt trives. Et god råd er derfor å hjelpe ditt barn på alderssvarende vis til å roe seg ned innen sengetid, slik at søvnen blir en god og fin opplevelse.

Men husk at hvor mye søvn et barn skal have avhenger av alderen – og derfor kan du heller ikke presse ditt barn til at sove mer hvis det allerede sover nok. Vil du lese mer om dette temaet, har vi skrevet en artikel på temaet søvnbehov.

Kilder: Statens Institut for Folkesundhed & Hopkinsallchildrens