Sengeguide

Hos Bedre Netter vet vi at det å velge en ny seng er en stor avgjørelse. Det har nemlig stor betydning for nattesøvnen din, men også for hverdagen din. Sengen er jo ditt fristed, din ladestasjon og kanskje også et av dine yndlingsmøbler. Så derfor synes vi at det var på plass med en guide som kan hjelpe i prosessen med å velge en ny seng. I guiden kommer vi blant annet inn på hva man bør overveie før man foretar et sengekjøp, hvordan du velger riktig seng og hvordan man håndterer sengevalget som par. God lesning!

Viktige beslutninger når du skal velge seng

Men hvordan ser egentlig den perfekte sengen ut? Svaret er at den finnes ikke. Det er i hvert fall ikke én seng som er riktig for alle. Vi er alle forskjellige og har ulike behov. En type seng kan altså være god for noen og helt feil for andre. Den sengen som er riktig for deg er altså den som matcher din kropp og dine behov.

Det kan kanskje virke innlysende, men det er lettere sagt enn gjort. Før du fant denne artikkelen, hadde du sannsynligvis allerede fått noen erfaringer og gjort deg opp noen tanker om hvordan din fremtidige seng skal se ut. Kanskje hadde du også sett på noen forskjellige modeller, og til og med tenkt at “noe i den stilen hadde passet godt inn på soverommet”. Men en seng skal jo ikke bare matche soverommets øvrige inventar. Det skal også være en perfekt match til kroppen din. For du skal jo ha glede av den i mange år fremover.

Så du kan starte med å smøre deg med litt tålmodighet: det vil ta tid å finne den rette sengen. Men når det skjer, lover vi at det vil være verdt alt strevet. Og du er allerede godt på vei ved bare å lese denne guiden.

Hvilken sengetype passer meg best?

Før du tråler gjennom hele markedet og undersøker alle tenkelige muligheter, så la oss spare deg for en masse tid og peke deg i riktig retning. Vi foreslår at du starter jakten med å spørre deg selv hva du ønsker av sengen din, og at du undersøker hvilken type seng som kan imøtekomme disse ønskene. Skal det være en kontinentalseng, en rammemadrass eller en regulerbar seng?

Hvis du sliter med uro i benene, dårlig værtrekning eller bare liker å lese en bok i sengen før du skal legge deg, har en regulerbar seng klare fordeler med sin heve- og senkefunksjon. Er en slik funksjon derimot ikke nødvendig for deg, har du valget mellom en rammemadrass eller en kontinentalseng. Og her kan det være litt vanskeligere å skjelne mellom de to sengetypene. Så hvilken sengetype passer deg best?

For å gi en god forklaring på dette er det nødvendig å hoppe fem avsnitt tilbake i guiden. Opp til der hvor vi snakker om at sengen skal passe til deg og dine behov. Ja, du har hørt det før, men det er nettopp det som avgjør hvilken seng som er best for deg. En rammemadrass er ypperlig for deg som vil sove godt, men ikke vil bruke mer enn ytterst nødvendig på en ny seng, mens en kontinentalseng er perfekt for deg som ønsker ekstra komfort og har et litt større budsjett.

Vær tålmodig

Vi nevnte det kort i starten: du må regne med å sette både tid og energi av til innkjøpet av en seng - og i virkeligheten gjelder det både før og etter kjøpet.

Akkurat som vi mener at det ikke er nok å prøve en seng i en forretning i et par minutter, mener vi heller ikke at din nye seng nødvendigvis må føles perfekt fra første natt. Det høres kanskje litt merkelig ut, men det er mening bak galskapen. Når du legger deg i en seng for første gang, kan det nemlig være vanskelig å merke etter om det er den rette for deg. Hvis du kjøper den etter å kun ha ligget i den i noen få minutter risikerer du altså å komme hjem med en seng som enten er for hard eller for myk, og sengen kan dermed føles annerledes de første gangene du sover i den enn det den gjorde første gangen du prøvde den.

Fortvil ikke hvis det skjer, men forsøk å smøre deg med litt tålmodighet. Det krever jo tross alt litt tid for kroppen din å venne seg til en ny seng, ikke minst hvis den er veldig annerledes enn den gamle sengen din.

Vi anbefaler at du gir den nye sengen din en sjanse og prøver den i minst to uker før du avgjør om den er rett for deg eller ikke. Hvem vet, kanskje er den akkurat det du trenger. Hvis ikke, så kan du jo alltids returnere den. Vi kommer gjerne og henter den, og vi bytter også til en annen modell eller en annen fasthet hvis du heller vil det. Kvitt og fritt.

Rette rygger sover best

Gjennom tiden har det vært mange forskjellige tommelfingerregler om hvilken madrasstype som passer best til ulike kroppsfasonger. Men etterhvert som teknologien og samfunnet for øvrig har utviklet seg, har vi blitt klokere og dermed beveget oss vekk fra denne type regler. De er nemlig for generaliserende og tar ikke høyde for våre individuelle behov og preferanser. I stedet opererer vi nå etter tanken om at folk skal gå etter en madrass som får deres ryggrad til å ligge rak som en flaggstang.

Hvis du vil teste din nåværende madrass kan du forsøke å kjenne etter om de bredeste stedene på kroppen din - for eksempel hoftene og skuldrene - synker godt ned i madrassen, mens de smalere områdene - som for eksempel midjen din - får støtte, men ikke synker ned. Hvis det er tilfellet, ligger du rakt og har dermed en god madrass, men hvis det ikke er tilfellet, skal du nok tenke over om det er på tide å bytte ut den gamle madrassen med et nytt og bedre underlag.

Noe for begge parter

I mange tilfeller er sengen et møbel som deles mellom to parter. Det betyr også at det er to personer som skal tilfredsstilles når det velges en ny seng. Men, som tidligere nevnt, er alle kropper forskjellige, og derfor er et kompromiss mellom de to partene som regel ikke den optimale løsningen.

Ønsker du ytterligere veiledning eller har noen konkrete spørsmål som du ønsker å få svar på, står vi til rådighet alle dager fra kl. 09 til kl. 23. Du kan skrive til oss på chatten, som du finner nederst til høyre på skjermen din, eller du kan ringe til oss på 66972008. Du kan også kontakte oss utenfor åpningstiden ved å skrive en e-post til [email protected]. Vi ser frem til å høre fra deg!

  • Hvis du sliter med uro i benene, dårlig værtrekning eller bare liker å lese en bok i sengen før du skal legge deg, har en regulerbar seng klare fordeler med sin heve- og senkefunksjon. Er en slik funksjon derimot ikke nødvendig for deg, har du valget mellom en rammemadrass eller en kontinentalseng.

  • I stedet for å inngå et kompromiss om hardheten og risikere at man havner i en situasjon der hverken den ene eller den andre personen ligger godt, bør man i stedet velge en seng med to madrasser, slik at man kan velge hvilken fasthet hver av madrassene skal ha.I stedet for å inngå et kompromiss om hardheten og risikere at man havner i en situasjon der hverken den ene eller den andre personen ligger godt, bør man i stedet velge en seng med to madrasser, slik at man kan velge hvilken fasthet hver av madrassene skal ha.