Søvnparalyse

For mange så er søvn en fredfull opplevelse etter en lang dag der man kan slappe av og drømme seg bort. Det er viktig både for kropp og sinn å få nok søvn, slik at kroppen kan restituere etter en lang dag og hjernen kan sortere alle nye minner og informasjon. For noen kan derimot denne avslappende perioden kan derimot bli avbrutt av søvnparalyse.

Vi hos Bedre Nætter har valgt å skrive en kort tekst om søvnparalyse for å informere om fenomenet fordi vi mener det skal være enkelt for alle å lære mer om dette skremmende fenomenet.

Søvnparalyse er en tilstand som oftest kommer når man holder på å sovne eller våkne. Det er relativt vanlig og mange opplever tilstanden en gang i løpet av livet. Det er derimot ikke vanlig at det skjer flere eller mange ganger.

Tilstanden søvnparalyse rammer ofte personer som lider av narkolepsi, der personer får søvnanfall. Dette er derimot en mer sjelden tilstand.

Hva innebærer søvnparalyse?

Å våkne i en tilstand av søvnparalyse innebærer at personen opplever en lam tilstand der personen ikke kan bevege seg, men er helt bevist og våken mentalt. Mange opplever det som utrolig ubehagelig og skremmende og det kan ofte fremkalle panikk hos den det gjelder. Noen tror også de får et slag eller lignende.

Det som skjer rent fysisk er at den delen av hjernen som styrer motorikk lukker ned for tidlig når man holder på å sovne eller starter for sent når man holder på å våkne. Dette gjør at man ikke kan bevege en muskel selv om man mentalt er våken.

Generelt så er ikke denne tilstanden farlig og det går normalt over av seg selv etter en stund. Man skal heller ikke gå og være redd etter å ha opplevd søvnparalyse, det er ikke noe i veien selv om man har opplevd det en gang eller to. Det at man har opplevd søvnparalyse betyr ikke at noe er galt.

Vi hos Bedre Nætter håper at denne korte teksten har gitt deg litt mer innblikk i hva søvnparalyse er. Bedre Nætter kan ikke hjelpe deg spesifikt med søvnparalyse, men vi kan hjelpe deg med å få et godt grunnlag for god søvn. Det er nemlig via sengene våre, for eksempel med kontinentalsengene Vasa eller Venus Mayan. Skulle du ha andre spørsmål om senger eller søvn generelt så kan du alltid ta kontakt med oss via LiveChatten på hjemmesiden, telefon eller ved å sende en mail til [email protected]

  • Søvnparalyse er en tilstand der man opplever å være lammet når man våkner, slik at man ikke klarer å bevege seg. Mange opplever det som utrolig ubehagelig og skremmende, og det kan ofte fremkalle panikk.

  • Tilstanden i seg selv er ikke farlig og går normalt over av seg selv etter en stund. Det er heller ikke noe man behøver å være redd for, da det ikke betyr at noe er i veien hvis man har opplevd det en gang eller to.