Narkolepsi

Det finnes mange forskjellige typer søvnsykdommer og generelle problemer med søvn. Det kommer konstant ny forskning som viser til at det er farlig å sove for lite eller sove for mye, og flere og flere sover dårligere på grunn av en økt bruk av mobiltelefoner og PC i sengen. En mindre vanlig søvntilstand er derimot det som heter Narkolepsi. Narkolepsi er ikke noe å spøke av, men det er en forholdsvis sjelden sykdom som kun regnes til å påvirke 3-5 personer per 10.000 innbygger.

Hva er egentlig Narkolepsi?

En person som lider av narkolepsi vil i løpet av en dag oppleve å plutselig bli veldig søvnig og falle i søvn, uten å ha noe kontroll over situasjonen. Personen det gjelder kan dermed sove en stund og våkne opp med overskudd. Dette varer derimot ikke særlig lenge og etter en stund så vil personen føle seg søvnig igjen. Mange med narkolepsi vil i tillegg oppleve tap av muskelkraft, ekstra livlige drømmer eller symptomer lignende søvnparalyse.

Hvis man lider av narkolepsi så blir REM-søvnen forstyrret. REM-søvnen er den siste fasen i søvnsyklusen vår og personer med narkolepsi går fortere gjennom denne fasen. Studier har også oppdaget at mange av dem med narkolepsi har en lavere mendge hypokretin i hjernevæsken. Hypokretin er med i prosessen for å holde oss våken, og nedsatte mengder av dette kan forklare mer om narkolepsi.

Narkolepsi kan påvirke livet til personen det gjelder i høy grad i forbindelse med utdannelse, jobb og for eksempel kjøring. Tretthet kan føre til en lavere prestasjonsevne som kan påvirke livskvaliteten betraktelig og det er heller ikke uvanlig at en som lider av epilepsi får nattesøvnen forstyrret av bevegelser eller unormal oppførsel.

Det finnes heldigvis behandlingsmetoder. Det å ha en jevn døgnrytme, ved å stå opp og legge seg ca. samme tid hver dag kan bidra til å dempe symptomer og sørge for bedre nattesøvn. Man anbefales også å holde øye med hvilke tidspunkter man pleier å bli trøtt på, slik at man kan tilrettelegge for en liten lur på de tidspunktene og dermed unngå at man sovner ukontrollert. Det finnes også medisiner som man kan finne ut av i samtale med en lege. For å vurdere om man kan kjøre bil skal man også snakke med lege først, for å finne ut om sykdommen er under kontroll eller ei.

Skulle du ha andre spørsmål til søvn eller hvordan du kan få bedre netter så kan du alltid ta kontakt med oss via LiveChatten på hjemmesiden, telefon eller ved å sende en mail til [email protected]

  • Narkolepsi er en sykdom som gjør at man blir ekstremt trøtt og kan falle i søvn på dagtid. Personer som lider av narkolepsi kan ikke kontrollere denne tretteheten og kan derfor sovne på svært ubeleilige tidspunkter.

  • En jevn døgnrytme kan bidra til å dempe symptomer og forbedre nattesøvnen. Man bør også holde øye med hvilke tidspunkter man pleier å bli trøtt på, slik at man kan tilrettelegge for en liten lur på de tidspunktene og dermed unngå at man sovner ukontrollert.